SERVICII MEDICALE VETERINARE

 • Alergologie
 • Chirurgie
 • Consultanta canina
 • Cosmetica canina
 • Dermatologie
 • Endoscopie
 • Medicina interna
 • Nutritie
 • Rinoscopie veterinara
 • Servicii de urgenta
 • Stomatologie
Alergologie

La fel ca si oamenii, cainii pot suferi de alergii.

Ca si in populatia umana, incidenta alergiilor la animalele de companie pare a fi in crestere. In timp ce oamenii alergici stranuta des, respiratia este suieratoare sau chiar au dificultati serioase respiratorii, reactiile alergice la animalele de companie sunt în mare parte caracterizate de probleme ale pielii, simptome  de mancarime si zgarieturi.

Alergiile canine se impart in trei categorii principale: dermatita alergica de purici, atopie si alergii alimentare. Multe animale de companie pot fi afectate de una sau mai multe alergii.

Chirurgie

Chirurgia animalelor de companie a cunoscut o curba ascendenta in ultimii ani, urmarind importanta acordata de catre detinatori animalutelor lor.

Datorita experientei acumulate de-a lungul anilor, chirurgii nostri pot acoperi cea mai mare varietate de interventii chirugicale, atat in domeniul ortopediei (fracturi, luxatii etc), al tesuturilor moi (sterilizari, plagi traumatice, tumori etc.) cat si al oftalmologiei (entropion, ectoripion etc.).

Taierea cozii si sau a urechilor la caine se poate efectua doar din motive pur medicale cum ar fi fractura cozii si sau sfasierea unei urechi in urma unei altercatii cu un alt caine sau in urma unui incident in care o parte din pavilionul urechii a fost distrus. Conditiile speciale ce impun interventiile chirurgicale estetice la animale sunt stabilite doar de medicul veterinar care este singurul abilitat de lege sa rezolve problema medicala.

Consultanta canina

Una din devierile de comportament pe care le pot manifesta cainii, este agresivitatea.

Pentru a nu avea neplaceri in relatia cu cainele , in general, trebuie sa cunoastem si sa intelegem foarte bine agresivitatea canina.

Agresivitatea poate fi ofensiva sau defensiva. Un caine, inainte de a ataca, isi exprima intentia prin marait,expresii ale fetei, ale corpului, privire.

In functie de originea agresivitatii , aceasta se poate clasifica astfel:

 • agresivitatea dominanta (se transmite genetic)
 • agresivitatea posesiva
 • agresivitatea intre masculi (este legata de echilibrul hormonal)
 • agresivitatea din frica (defensiva)
 • agresivitatea protectiva (a teritoriului,a puilor…)
 • agresivitatea idiopatica (se manifesta prin iesiri necontrolate de furie)
 • agresivitatea invatata
 • agresivitatea din instinct de vanatoare
 • agresivitatea in joaca

Pentru consultanta nu ezitati sa ne contactati!

Cosmetica canina

Intr-un mediu placut, special amenajat, salonul de cosmetica veterinara, toaletaj si frizerie canina din cadrul cabinetului Cherry Vet, va ofera solutii si servicii complete privind ingrijirea catelusului dumneavoastra. Salonul nostru de toaletaj va ofera solutii si servicii complete privind toaletarea, spalarea / curatarea, tunsul sau coafarea catelusului dumneavoastra.

Servicii de cosmetica oferite

 • tuns
 • trimat
 • spalat
 • coafat (periat, scat, aranjat, parfumat)
 • curatat ochi
 • curatat urechi
 • taiat unghii
 • vidat glande
Dermatologie

Pielea este cel mai mare organ din corp, avand functii multiple, vitale pentru mentinerea homeostaziei. Din acest motiv, integritatea mecanica si functionala a pielii este esentiala.

In marea majoritate a cazurilor, afectiunile pielii sunt mai complexe decat par. De aceea, chiar si in cazurile in care leziunile aparente sunt minore (secretii auriculare, pierderea parului din anumite zone, prurit, eczeme, etc) sunt necesare evaluari dermatologice complexe.

In consultatia dermatologica trebuie sa avem in vedere urmatoarele elemente:

 • Sa determinam daca problema este acuta sau cronica, iar daca este acuta sa gestionam principalul factor etiologic;
 • Sa fim pozitivi in relatia cu clientul, sa il convingem ca problema cu care a venit, chiar daca nu poate fi vindecata, uneori, poate fi tinuta sub control;
 • Stabilirea unui prognostic, cat mai realist, si explicarea lui cat mai pe intelesul clientului (o mica sedinta de educare a clientului);
 • Determinarea leziunilor prezente si a caracteristicilor acestora;
 • Eliminarea lucrurilor simple, celelalte vor fi gestionate pe parcursul evaluarilor ulterioare ale afectiunii;
 • Cazurile cronice sau recurente vor avea nevoie de o a doua sau a treia vizita, iar abordarea problemei principale poate fi realizata la aceste intalniri ulterioare.

1. Pruritul

Una dintre problemele cu care ne confruntam in dermatologie este PURITUL. Cati nu am auzit expresia “Domnule doctor animalutul meu se scarpina. Ce putem face?”. De aceea, este important sa stim principalele cauze ale pruritului, prezente in tabel.

Majoritatea cazurilor vor prezenta una sau mai multe, din leziunile de mai sus. Este frecvent chiar sa prezinte mai multe cauze primare, iar etiologia secundara poate fi multipla si variabila. Cea mai buna gestionare a cazului necesita recunoasterea cauzei primare, etiologiei secundare si factorului modulator. Trebuie mentionat faptul ca in cazurile cronice acesti factori se pot interschimba in timp.

Este foarte important ca la prima consultatie dermatologica sa fie depistate si eliminate entitatile patologice simple, de baza, accentuate in tabel. Daca acestea sunt eliminate, iar cainele nu mai este pruritic, inseamna ca am diagnosticat/tratat fie o alergie la pureci, o raie sau o infectie cutanata consecutiv unei cauze primare nepruriginoase.

2. Problemele acute

Principalul scop este sa aflam rapid care este nemultumirea majora a clientului si sa identificam problemele de baza. Aceasta inseamna efectuarea examenului citologic, raclatului cutanat, depistarea tuturor parazitilor, iar in cazul in care este necesar, efectuarea de culturi pentru dermatofiti. Daca schema terapeutica permite si nemultumirea clientului vis-á-vis de prurit este mare atunci se poate administra un glucocorticoid cu actiune scurta. Este important sa se trateze infectiile, toate afectiunile parazitare prezente si micozele, in functie de rezultatul la testul de dermatofiti. Asigurati-va ca ati explicat clientului ca toate problemele cronice incep ca o afectiune acuta.

3. Probleme cronice

Majoritatea problemelor cronice si recurente ale pielii nu vor putea fi diagnosticate si controlate doar intr-o singura consultatie. in majoritatea cazurilor animalul are mai mult de o singura afectiune sau necesita teste care sunt mari consumatoare de timp, terapie de lunga durata si monitorizari periodice. Datorita vastitatii subiectului aceste probleme vor fi discutate intr-un articol ulterior.

4. Stabilirea prognosticului si educarea clientului

Afectiunile puriginoase cronice, de cele mai multe ori, sunt probleme care vor fi gestionate de-a lungul intregii vieti a animalului. Proprietarii trebuie sa fie bine informati si sa realizeze ca trebuie sa formati o echipa, deoarece adesea va trebui sa schimbati protocolul de examinare sau tratament, iar informatiile, oricat de neinsemnate ar parea, trebuie sa circule in si din ambele directii. Anamneza este foarte importanta dar poate fi subiectiva si depinde de observatiile proprietarului si de abilitatea clinicianului de a chestiona si instrui proprietarul. Instruirea proprietarului in a observa si a nota cat mai detaliat toate modificarile care apar este o metoda excelenta de a obtine informatii utile consultatiei dermatologice. Scopul anamnezei este de a afla ce observa proprietarul nu ceea ce cred ei ca este rau.
Determinarea leziunilor prezente

In cazul leziunilor prezente trebuie determinat, in primul rand, tipul acestor leziuni. Daca pruritul este prezent, orice modificare care sugereaza cauzele secundare trebuie identificate corect, prin examen citologic si raclat cutanat.

Papulele, pustulele, crustele, colerete epidermale, placile lichenificate si placile eritematoase seboreice ceruminoase sunt leziuni care trebuie evaluate pentru diagnosticarea cresterii exagerate a bacteriilor patogene de pe piele (bacterial overgrowth), piodermitei si Malasseziei.

Tehnica folosita in obtinerea probelor este aplicarea directa a lamei pe leziune. Presiunea usoara aplicata lamei si frecarea locului lezionat se face pentru a realiza transferul materialului de la suprafata leziunii pe lama. Unele zone, cum ar fi cutele ghearelor, canalul auricular si spatiile interdigitale sunt mai dificile, motiv pentru care din aceste zone materialul pentru probe se recolteaza fie cu varful bisturiului sau cu un varf ascutit al unui betisor de lemn.

Papulele, leziunile foliculare, comedoamele, trebuie sa fie raclate pentru a exclude demodexul.

Caracteristicile leziunilor si localizarea leziunilor sunt utile in determinarea cauzei primare a pruritului. Dupa cum bine stim, purecii sau alergia la pureci afecteaza, in special, zona dorsolombara, cu leziuni de automutilare, cu sau fara piodermita. Raia sarcoptica afecteaza, preponderent, abdomenul, extremitatile, coatele si marginile urechilor. Reflexul pozitiv pino-pedal este frecvent intalnit in raia sarcoptica. Raclatul cutanat negativ in raia sarcoptica nu exclude afectiunea, de aceea, in multe tari se practica testul serologic.

5. Eliminarea lucrurilor simple

De-a lungul primei consultatii dermatologice si bazandu-ne pe cele prezentate anterior, vor fi discutate si gestionate doar problemele identificate cu testele simple sau usor de exclus, adica: purecii, alergia la purecii, piodermitele, raia demodectica, raia sarcoptica si cresterea exagerata a bacteriilor patogene.
Cu speranta ca aceste informatii va sunt utile, ne revedem in curand cu noi informatii din domeniul vast al dermatologiei.

Endoscopie

Endoscopia gastrica canina este o analiza in detaliu in cazul unei simptomatologii digestive persistente si cu suspiciunea dezvoltarii unei tumori sau unor formatiuni dependente de mucoasa gastrica.

De foarte multe ori, unele inflamatii ale stomacului (gastrite) pot lua o forma cronica, in care simptomele de voma persista pentru un timp indeungat.

In aceste cazuri examinarile ecografice succesive pot denota o ingrosare persistenta si marcanta a mucoasei gastrice, iar endoscopia canina este recomandata de catre medical veterinary, pentru o examinare in detaliu.

Vizualizarea modificarilor de suprafata ale mucoasei gastrice reprezinta, pentru doctorul veterinar specialist, una dintre indicatiile uzuale ale endoscopiei digestive.

Medicina interna

Medicina interna este cea mai mare ramura a medicinei, ea cuprinzand toate afectiunile si sindroamele ce implica organele interne. In practica insa, medicul internist se ocupa de o gama mult mai larga de afectiuni.

Ramurile cuprinse generic in medicina interna sunt: Cardiologia, Pneumologia, Gastroenterologia (cu ramurile Hepatologie, Endocrinologie si Diabetologie), Nefrologia, Bolile Infectioase, Hematologia si Oncologia.

Nutritie

Necesarul nutritional difera de-alungul vietii. Compozitia hranei si cantitatea ingerata depind de varsta, talie, stare fiziologica, activitatea depusa, temperatura mediul ambiant, etc.

Medicii nostrii nutritionisti va pot recomanda alimentatia necesara animalului dumneavoastra in functie de varsta, activitatea depusa, temperatura mediului, pentru ca acesta sa creasca si sa se dezvolte sanatos din toate punctele de vedere.

Rinoscopie veterinara

Rinoscopia se ocupa cu examinarea foselor nazale si al  faringelui, realizat cu ajutorul instrumentelor.

Aceasta se practica in cursul unei atingeri a foselor nazale si a sinusurilor (rinita, sinuzita, polipoza nazosinusiana etc.) dupa doua metode: rinoscopia anterioara si rinoscopia posterioara.

 Rinoscopia anterioara

Consta in plasarea succesiva in fiecare nara a unui specul in forma de con scobit, format adesea din doua valve departabile cu ajutorul unui surub, care permite sa se observe partea anterioara a foselor nazale.

Rinoscopia posterioara

Se practica cu ajutorul oglinzii lui Clar (mica oglinda inclinata in sus si montata pe un maner). Medicul impinge usor oglinda pana in fundul gatlejului si priveste imaginea cavumului (partea faringelui situata in spatele foselor nazale sau nazofaringe, cum se mai numeste) si coanele (orificiile posterioare ale foselor nazale). Daca rezultatele obtinute prin aceste doua examene se dovedesc insuficiente, medicul poate sa le completeze cu o rinofibroscopie.

Servicii de urgenta

SERVICIUL DE URGENTA din cadrul cabinetului nostru asigura in permanenta servicii medicale veterinare de urgenta pentru toate categoriile de animale de companie.

Pacientii nostri sunt trataţi cu respect si compasiune, in supravegherea, tratarea si ingrijirea lor fiind implicaţi atat medicii permanenti ai serviciului de urgente cat si cadrele didactice, doctoranzii si studentii din anii terminali.

Asiguram consultatii si tratamente de urgenta la domiciliul pacientului (oricare animal de companie), in Bucuresti sau in provincie.

De asemenea, pentru pacientii ce necesita internare, analize sau chirurgie, putem asigura aceste servicii la sediul cabinetului nostru.

Serviciul de urgenta:

 • Soc anafilactic
 • Intoxicatii
 • Tensiune gastrica
 • Transfuzii de sange
 • Traumatologie
Stomatologie

Dar daca acesta nu a mai primit de mult timp o consultatie stomatologica de la medicul tau veterinar, este timpul sa iei atitudine. Este momentul perfect sa iti programezi animalul pentru o examinare stomatologica veterinara si pentru a afla cele mai bune metode prin care sa-i asiguri igiena si sanatatea orala de acasa.

De ce este ingrijirea dentara atat de importanta pentru animalul tau? Boala parodontala este afectiunea numarul 1 diagnosticata la animalele de companie. Incepand cu varsta de 2 ani, mai mult de 80% dintre caini si 70% dintre pisici sufera de aceasta afectiune sub o forma sau alta. Acumularea de placa si tartru pe dintii animalului tau conduce la infectii bacteriene care pot intra in circulatia sangelui si astfel pot infecta alte parti din organismul acestuia. Boala parodontala este de multe ori asociata cu atacurile de cord, afectiunile renale, digestive, cu osteoporoza si multe alte probleme de sanatate.

   Vestea buna este ca aceasta afectiune poate fi usor prevenita. Curatatul periodic al dintilor precum si ingrijirea dentara de acasa pot elimina placa si tartrul care duc la neplacutele afectiuni gingivale si infectii orale. In timpul curatirii, veterinarul face de asemenea o examinare amanuntita si completa a cavitatii bucale. Astfel, acesta poate observa prezenta cariilor, dintilor sparti, formatiunilor neobisnuite si chiar a simptomelor specifice cancerului bucal. Punctand aceste probleme din timp, rezolvarea lor va fi mult mai usoara iar sanatatea animalului tau va fi imbunatatita.

Totusi, curatarea dintilor animalului tau nu este la fel de simpla ca atunci cand mergi tu la dentist. Anestezia sau tranchilizarea sunt necesare pentru a tine animalul linistit, confortabil si in siguranta pe parcursul procedurii. Din acest motiv, animalul tau trebuie mai intai consultat general inaintea fiecarui detartraj. La animalele cu antecedente medicale, la animalele batrane sau cu simptome de boala, se impune efectuarea analizelor de sange pentru a depista potentialele probleme sau riscuri inainte sa se efectueze anestezia. Pe baza rezultatelor, medicul va stii clar ce protocol de anestezie poate fi folosit in siguranta pentru animalul tau.

In timpul efectuarii curatirii, tartrul este indepartat de pe dintii animalului tau cu ajutorul aparaturii speciale, se verifica linia gingiei si se indeparteaza depozitele din cauza carora apar boala parodontala si mirosul neplacut al respiratiei. La finalul procedurii, medicul va aplica o solutie antibacteriana pentru a dezinfecta si a intarzia formarea altor depozite de tartru.

Dar tine minte ca ingrijirea dentara nu se incheie la medic! Perierea dintilor animalului tau acasa este foarte importanta pentru a-l proteja pe acesta de afectiunile gingivale. Ca sa fie totul ca la carte si efectul pe masura, perierea trebuie facuta de cel putin 3 ori pe saptamana. Perierea zilnica este ideala dar necesita timp si rabdare. Atentie! Nu folosi pasta de dinti pentru oameni! Animalele au un pH diferit de al oamenilor! Da o fuga la pet-shop sau intreaba veterinarul de pasta de dinti spciala pentru animale. De asemenea, perierea trebuie insotita de clatirea cu substante antiseptice. Tot la veterinar vei gasi spray-uri bucale foarte eficiente. De asemenea, exista hrana special conceputa pentru prevenirea sau tratarea afectiunilor cavitatii bucale precum si recompense si gustari care s-au dovedit a fi foarte eficiente. Totusi, nu uita ca nimic nu inlocuieste curatarea profesionala efectuala de catre medicul veterinar!

Cabinet veterinar Baneasa:

Adresa: Bd. Aerogarii nr. 38, sector 1, Bucuresti

Clinica veterinara Dristor

Adresa: Str. Dristorului nr. 1 sector 3, Bucuresti

Telefoane

- 0732.369.097 - 031.436.55.84

Program de lucru cabinete:

Urgente veterinare: Non-STOP L-V : 9:00 – 22:00 S : 9:00 – 17:00 D : 9:00 – 14:00

Copyright 2016 CherryVet | Cabinet veterinar Bucuresti